Evde Köpek Yıkama
Evde köpek yıkama işlemi ile ilgili çok sayı da internette veya başka kaynaklar da bilgi bulunmaktadır. Bu bilgiler her köpek için geçerli olmayabilir bu yüzden köpeğimize veterinere götürerek hangi ırka ait olduğunu neler yapmamız gerektiğini öğrenmeliyiz. Daha sonra zamanımız ve imkanımız var ise köpek kuaförlerine götürmelisiniz ve zamanı geldikçe bakım ve ihtiyaçlarını yaptırmalısınız. Çeşitli nedenlerden dolayı köpek kuaförüne götüremeyecek isek kendimiz evde köpeğimize gerekli olan bakım ve ihtiyaçları yapmalıyız. İlk olarak köpeklerin tüylerin altındaki deri alanın da bir yağ katmanı bulunur.
Köpeğinizin derisi her zaman asitli yağ salgılar bu yağlı tabaka köpeğimizin koruyucusu olarak adlandıra bilmekteyiz. Evde köpeğimizi kendimiz yıkacağımız sıra da sırf güzel kokmaları için kendi şampuanlarımız ile veya köpeğimizin cinsine uygun olmayan köpek şampuanları ile yıkıyor olmamız köpeğimize bilmeyerek yaptığımız en büyük kötülüklerdendir. Çünkü köpeklerin derisin de bulunan bu yağlı tabakanın yok olması ve derisinin korunmasız kalmasına sebep oluyoruz. Köpek sahiplerinin yakındığı konulardan birisi olan ‘’ köpeğimizi yıkıyorum ancak güzel kokmuyor? ‘’ Güzel kokmaması kirli pis olduğunu göstermez aksine sağlık sorunları olduğunu göstermektedir. Çünkü sürekli yıkanması ve yıkanırken cinsine uygun şampuan kullanılmaması yüzünden koruyucu olan yağlı deri hasar görmüş durumdadır ya da deri enfeksiyonları nedeni ile de kötü kokuyor olabilir.
Ev de köpek yıkama işlemi nasıl yapılmalıdır ?
İlk olarak köpeğimizi banyo yaptırmak için zorlamamalı ve hırçın davranmamalıyız. Sevecenlik ile ve nazik şekil de davranmalıyız. Daha sonra da ılık su hazırlamalıyız. Köpeğimizin cinsine ait şampuan almayı unutmamalıyız. Ilık su ile köpeğimizi hafifçe ve oyunlar yaparak ıslatmaya başlamalıyız. Uygun şampuan ile tüm vücut güzelce yıkanmalı en son baş ve kulak kısımları yıkanmalıdır çünkü baş kısmının ve kulakların yıkanması esnasın da gözüne şampuan kaçabilir ve de baş kısmının yıkanmasından hoşlanmayan köpekler huysuzlanıp hırçınlaşabilir banyodan kaçmaya çalışabilir bu yüzden baş kısmını en son yıkamak en iyisidir.
Baş kısım yıkandıktan sonra kulaklara geçilmeli ancak köpeğinizin kulağına su kaçmaması için vazelinli bir pamuk yardımı ile köpeğinizin kulağını kapatmanız su kaçmasını engelleyebilir. Daha sonra en iyi şekil de köpükten arındırma işlemi yaparak tüm şampuanın tüylerden arınmasına dikkat etmelisiniz tüyler de şampuan kalması köpeğiniz için kötü sonuçlara neden olabilir. Bu durulama işlemini yapar iken exstra dikkat edilerek işlem yapılmalıdır. Genel de köpeklerin durulanma işlemini kolaylaştırıldığı için duş başlığı tercih edilmektedir. Yıkama işleminin sonra ermesinden sonra köpeğinizi kurulamaya başlayabilirsiniz.
Öncelik ile havlu yardımı ile köpeğinizi sarmalı ve ıslaklığını almalısınız ve daha sonrasın da saç kurutma makinası veya başka kurutma makinaları ile kurutma işlemine devam edilir. Yıkama işlemi kadar kurutma işlemi de önemlidir çünkü tüy diplerin de kalan ıslaklık kokuya neden olabilir. Kuyruk kısmı, baş kısmı ve kulaklar, bacaklar eklem bölümlerinin kurutma işlemi dikkat ile yapılmalıdır ve ıslaklık kalmadığına emin olunmalıdır. Islak kalması sonucun da enfeksiyon ve mantar gibi çeşitli sağlık sorunları baş gösterebilir. Köpeğimizin yıkama zamanını şöyle anlayabiliriz; derisin de tüylerin de koku oluşmuş ise ya da köpeğimiz kendini sürekli olarak kaşıyor ise yıkanma zamanı gelmiş bulunmaktadır. Köpekler genel de yıkanmayı sevmezler sevmemelerinin sebebi de sudan korkuyor olmalarıdır ancak daha sonraki zamanlar da bu duruma alışacak ve bir müddet sonra yıkanmayı kendisi isteyecektir. Ev de köpek yıkama işlemi yapılırken bu bilgilere dikkat edilmesi köpek ve köpek sahiplerini mağdur etmekten kurtaracaktır.